با انواع کود دامی آشنا شویم، برای مزرعه و باغ از چه کود دامی استفاده کنیم؟

 

بهترین کود دامی برای کشاورزان و باغداران کدام ها هستند؟ کود یکی از بهترین مواد برای مزرعه و باغ به شمار می رود. علاوه بر تغذیه گیاه و در دسترس قرار دادن مواد مورد نیاز گیاهان، این کودهای حیوانی کمک موثری برای اصلاح بافت و ساختار خاک به شمار می روند. در این مقاله قصد داریم انواع کود حیوانی را معرفی و ویژگی های هریک را بررسی نماییم.

 

کود مرغی
کود مرغی از نظر مواد غذایی بسیار غنی است. چرا که تنوع غذایی در مرغ ها نسبت به گاو و گوسفند بالاتر است. اما کودی است که مقدار مصرف آن باید به مقدار کم و با احتیاط انجام شود. چرا که ممکن است گیاه دچار سوختگی گردد. در مصرف کود مرغی باید بسیار محتاط بود. راه حل استفاده از این کود مغذی، ترکیب آن با سایر کودهاست. این کود بستر خاک اره دارد و به همن دلیل میزان کربن در این کود بالاست. کود مرغی به سبب داشتن مقدار زیاد نیتروژن برای باغات مناسب ترین گزینه محسوب می شود. استفاده از کود مرغی در پاییز یا بهار نتیجه بهتری به دنبال دارد.

کود مرغی برای مزارع و باغات

 

 

کود اسبی
کود اسبی کود نسبتا خشکی است، کود اسبی غنی از ازت است و سرعت تخمیر آن بالاست بنابراین این کود هم از جمله کودهایی است که حرارت زیادی تولید می کند، به همین دلیل در دسته ی کودهای گرم قرار می گیرد. استفاده ما از کودها بستگی به شرایط مکان و مزرعه و نوع محصول دارد. در مزارع سرد و مرطوب، کود اسبی جزو بهترین گزینه ها می باشد.
کود اسبی کودی است که قابلیت استفاده عناصر غذایی آن متوسط است. به این دلیل که اسب ها اغلب مقدار زیادی علف هرز می خورند و غذای خود را نیز آنچنان نرم نمی کنند، حتما تعداد زیادی بذر علف هرز به صوت سالم از دستگاه گوارش این حیوان عبور می کند و در کود وجود دارد. هنگام استفاده از کود اسبی به این مساله باید توجه داشت و حتما آن را بصورت پوسیده استفاده کرد.

کود اسبی برای مزارع و باغات

 

 

کود گاوی
کود گاوی جزو کودهایی است که میزان آب و رطوبت آن بیشتر از کود اسبی می باشد و چون بستری از کاه دارد، به کندی تجزیه می شود، بنابراین حرارت آن به سرعت افزایش نمی یابد و در دسته کودهای سرد قرار می گیرد.
تغذیه گاو به صورتی است که مقدار زیادی علف می خورد. گاو غذای خود را به خوبی نرم و خرد می کند بنابراین بذر علف هرز کمتری در کود گاو نسبت به کود حیوانات دیگر وجود خواهد داشت. در کود گاوی، آزاد شدن عناصر غذایی ممکن است چهار ماه به طول بینجامد. این کود مقرون بصرفه تر است و برای عموم محصولات کشاورزی کاربرد دارد. بهترین زمان استفاده از کود گاوی (پوسیده) فصل بهار است. توجه کنید اگر کود گاوی را به صورت تازه به زمین اضافه کنید، این کود برای پوسیدن از نیتروژن موجود در خاک بهره می برد و ممکن است شاهد زرد شدن برگ درختان بعد از استفاده از کود تازه گاوی باشید.

در صورتی که مجبور باشید کود گاوی را به صورت تازه استفاده کنید، بهتر است در فصل پاییز و پیش از شروع فصل کشت آن را به زمین اضافه کنید که در این زمان تا پیش از انجام کشت، کود به مرور پوسیده گردد. در کل کود گاوی برای هوادهی و ساختمان سازی خاک بسیار مناسب است. کود گاوی گازهای آمونیاک و عوامل بیماری زا را از بین می برد.
مزیت دیگر کود گاوی این است که موجب افزایش تعداد کرم خاکی در خاک می شود، که همین مساله خود مزایای بسیاری دارد. دقت کنید که کود گاوی ظرفیت نگه داری آب را در زمین شما افزایش می دهد بنابراین لازم است این مساله را در نظر داشته و پیش از استفاده از آن، ساختمان خاک و نیاز آبی محصولی که قرار است کشت شود را در تصمیم گیری لحاظ کنید.

کود گاوی برای مزارع و باغات

 

 

کود گوسفندی
کود گوسفندی جزو کودهای بسیار خشک قرار می گیرد و چون بستر خاصی ندارد، تجزیه آن به سرعت انجام شده و حرارت نسبتا زیادی تولید می کند، بنابراین جزو کودهای نسبتا گرم طبقه بندی می شود. کود گوسفندی نیتروژن مطلوب و فسفر و پتاسیم خوبی در اختیار گیاه قرار می دهد. کود گوسفندی به ریشه دهی محکم تر گیاه کمک می کند. کود گوسفندی بوی کمی دارد. این کود موجب افزایش فعالیت میکروبی خاک خواهد شد. از سویی کود گوسفندی معمولا به همراه کاه موجود در محل نگهداری گوسفندان جمع آوری می شود. به هیمن دلیل منبع کربن برای ایجاد تعادل میان نیتروژن و کربن خواهد بود.

کود گوسفندی برای مزارع و باغات

 

 

نشانه های کود دامی که به خوبی پوسیده شده چیست؟

در کود حیوانی تازه بذر علف هرز، لارو آفات و عوامل بیماری زا وجود دارد که سلامت مزرعه را به خطر می اندازد. برخی کشارزان کود حیوانی تازه را به زمین اضافه کرده و سپس مزرعه را آبیاری می کنند. در پی آبیاری مزرعه، فعالیت های شیمیایی بهتر انجام شده و در نتیجه گرمای زیادی تولید می شود اما مساله این است که امکان سوختگی ریشه وجود دارد.
معمولا کودهای دامی را دپو و انباشته می کنند و به این صورت آن ها را می پوسانند اما این فرایند تا اندازه ای می تواند کودهای دامی را پوسانده و موجب از بین رفتن علف های هرز گردد. اما از بین رفتن کامل بذور علف هرز در کود دامی به دو عامل مهم بستگی دارد.

دو عامل مهم در از بین رفتن بذور علف هرز در کود دامی:

زمان دپو شدن کود
گرمای درون کود در زمان دپو

زمان دپو و گرمای درون کود دو عامل مهم در از بین رفتن بذر های علف هرز موجود در کود دامی می باشند. کود دامی در صورتی به خوبی پوسیده شده است که بوی تند فضولات حیوانی ندهد. نرم باشد و در صورت فرو بردن دست در آن، گرمای خاصی احساس شود. رنگ کود پوسیده روشن است و هرچه کود پوسیده تر باشد رنگ آن روشن تر خواهد شد. برای پوسیدن کود دمای محیط باید به 60 درجه سانتیگراد برسد که عمل پوسیدن به خوبی انجام شود. مدت زمان لازم برای پوسیدگی کود به نوع کود حیوانی بستگی دارد.

در صورتی که کشاورز به هر دلیل تصمیم به استفاده از کود دامی به صورت تازه داسته باشد، بهتر است یک فصل قبل از کاشت، کود دهی انجام شود و خاکورزی بلافاصله پس از کود دهی صورت پذیرد.

 

بهترین کود حیوانی برای مزرعه یا باغ چیست؟

بسیاری کشاورزان می پرسند کدام کدام حیوانی مفید تر است؟ بهتر است از چه کود حیوانی برای مزارع و باغات خود استفاده کنیم؟ پاسخ این است، بر اساس نوع کشت بهتر است کودی انتخاب شود که بسته به نیاز غذایی گیاه کشت شده، بهترین مواد غذایی در دسترس گیاه قرار گیرد.

یک قانون کلی می گوید: هرچه اندازه حیوان کوچکتر باشد، کود حاصله قوی تر بوده و هر چه حیوان بزرگتر باشد، آب و رطوبت را بهتر نگه میدارد و خاک را بهتر اصلاح می کند.
به عنوان مثال، کود مرغی از نظر مواد غذایی و مواد مغذی برای گیاهان در مقایسه با کود گاوی قوی تر است اما باید در نظر داشت که کود گاوی به سبب حفظ بهتر آب و رطوبت در خاک، انتخاب مناسبتری برای اصلاح خاک می باشد.

کود دامی توسط ماشین کودپاش در مزرعه و توسط ماشین کودریز باغی در کانال کود باغ استفاده می شود.

 

کودپاش دامی زراعی تیداپارس

 

بنابراین می بایست هدف نهایی در نظر گرفته شود. هدف، بیشتر اصلاح بافت خاک است یا تامین نیازمندی گیاه؟

بسته به هدف نهایی، می توان ترکیبی از این کودها را انتخاب کرد که تصمیم بهتری است. به عنوان مثال 60 درصد کود گاوی و 30 درصد کود گوسفندی به همراه 10 درصد کود مرغی، ترکیبی است که موجب تامین مواد غذایی خاک شده و همچنین بافت خاک نیز اصلاح خواهد شد.
کود مرغی و کود گوسفندی طبع گرمی دارند. درحالی که کود گاوی دارای طبع سرد است. پس نتیجه نهایی در ترکیب این کودها حاصل شدن یک ترکیب مناسب با نتیجه عالی خواهد بود.

 

یک نکته:
بسیاری از کشاورزان شاهد هستند که در منطقه آن ها گوسفند و پرورش گوسفند رونق دارد. به همین نسبت هم در این زمین ها استفاده از کود گوسفندی بالا می رود. باید در نظر داشت که کود گوسفندی دارای ازت زیادی است. ازت زیاد هم رشد رویشی گیاهان را افزایش می دهد. بنابراین آن ها معمولا شاهد افزایش شاخ و برگ گیاهان و درختان خواهند شد.
شاید شما هم تجربه این مساله را داشته اید: باغاتی که گوسفند زیاد تردد می کند و کود گوسفندی در آن ها زیاد استفاده شده است، شاهد این هستند که درختان شاخه های بلند و سرسبزی داشته درحالی که محصول کم می دهند. در باغ میوه هم این مساله مطلوب نیست. پس در استفاده از کود گوسفندی دقت لازم را به عمل آورده و در مصرف آن زیاده روی نکنید.
کود گوسفندی بیشتر مناسب کشت یونجه و ذرت است. البته خاطر نشان می شود آب فراوان نیازمند استفاده از این کود است.

دقت کنید حتما کود باید پوسیده استفاده شود، بنابراین کود را قبل از مصرف کاملا بپوسانید و یا کود پوسیده تهیه کنید. در نظر داشته باشید که استفاده از کود دامی نپوسیده، گاهی می تواند شما را با چنان بحرانی مواجه کند که ضرر بیشتری نسبت به منفعت آن کود دهی خواهید داشت. پس بهترین کود دامی کود پوسیده است.

 

نکته:
کودهای حیوانی بسیار مفید هستند. اما در نظر داشته باشید در کنار آن ها نیاز به استفاده از عناصر ریز مغزی و کودهای کامل هم برای رشد گیاه و حفظ تعادل عناصر خاک نیاز و ضروری می باشد.

برای باغات میوه:
بهترین کود دامی ترکیب 85 درصد کود گاوی پوسیده و 15 درصد کود مرغی می باشد.

 

انواع کودپاش حیوانی-کود دامی-پاشنده کود در مزرعه

 

 

می توانید برای آشنایی با روش کود دهی مزرعه و باغ به صورت مکانیزه به مقاله های “چرا و چگونه از کودهای دامی استفاده کنیم؟” و “کود دامی در باغ چگونه استفاده می شود؟” مراجعه نمایید.

 

همچنین جهت آشنایی با کودپاش دامی پشت تراکتوری تیداپارس اینجا را کلیک کنید.

 

کارکرد کودپاش زراعی تیداپارس

کارکرد کودریز باغی تیداپارس

 

 

جهت اطلاع از قیمت انواع کودریز باغی تیداپارس و خرید مستقیم آن به صورت نقد و اقساط با مشاوران و مدیران فروش ما در تماس باشید.

واحد مشاوره و فروش

تلفن همراه: 9-09904823436

تلفن ثابت: 4-34209120026  و 3-34090070-026

ما را در شبکه های اجتماعی با نام TIDAPARS جستجو و دنبال کنید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *