«نشاکاری چغندرقند»

نشاکاری چغندر قند

 

از موارد مهمی که در بخش کشاورزی و تولید محصولات مختلف باید به آن توجه نمود، حفظ محیط زیست طی عملیات مختلف کشاورزی است. اگرچه افزایش عملکرد محصول و دستیابی به حداکثر سود مطلوب است اما اگر رسیدن به این هدف همراه با آسیب به محیط زیست، از دست رفتن منابع طبیعی و اثرات مخرب زیست محیطی بر آب و خاک باشد، در گذر زمان به جای افزایش سود و درآمد با ضرر و زیان جبران ناپذیری روبرو خواهیم بود. به همین علت تغییر روش های تولید محصول و روی آوردن به به سیستم هایی که در حفظ محیط زیست کارآمدتر باشند، کاملاً ضروری است.

محدودیت منابع آب، خشکسالی های پی در پی و برداشت بی رویه آب های زیرزمینی، آلودگی آب و خاک در اثر مصرف بیش از حد کودها و سموم شیمیایی در بخش کشاورزی، موجب می شود تا اصلاح روش های کشت محصولات بسیار حیاتی باشد. یکی از روش های کشت که درکاهش مصرف آب،کود، سموم و علف کش های شیمیایی مؤثر است سیستم کشت نشایی است.

 

چغندرقند محصول استراتژیک با نیاز آبی زیاد

چغندرقند محصول استراتژیک با نیاز آبی زیاد!

یکی از محصولات استراتژیک کشور که نیاز آبی بالایی دارد چغندرقند است. چغندر قند در طول رشد خود از زمان کاشت بذر تا زمان برداشت محصول به میزان بسیار زیادی آب نیاز دارد. اوایل دوره رشد چغندرقند با اواخر دوره رشد غلاتی مانند گندم همزمان می باشد. به همین دلیل گاهی کشاورزان پس از کاشت چغندرقند بهاره، مجبور هستند آبیاری آن را قطع کنند و آب را به مزارع غلات منتقل کنند. در بعضی مواقع هم چغندر قند را پس از قطع آبیاری غلات می کارند. در هر دوی این روش ها با کاهش عملکرد چغندر قند مواجه هستیم.

 

راه حل. کشت نشایی چغندرقند

راه حل: کشت نشایی چغندرقند!

در کشت نشایی چغندر قند چون گیاه بخشی از طول دوره رشد خود را در خزانه و در سطح کوچکتری نسبت به مزرعه و در کشت مستقیم بذر طی می کند، نیاز به آب در این دوره از رشد به میزان بسیار زیادی کاهش می یابد، مساله همزمانی نیاز به آبیاری غلات و چغندرقند در ابتدای فصل رشد برطرف می شود و مصرف آب کاهش می یابد. دیگر مزایای کشت نشایی چغندرقند عبارتند از:

  • برقراری شرایط مناسب و ایجاد فرصت برای تهیه بستر کشت در فصل بهار
  • کاهش ۳۰ تا ۴۰ درصدی سموم شیمیایی
  • کاهش مصرف کودهای شیمایی
  • کنترل بهتر علفهای هرز
  • حفظ محیط زیست به خاطر کاهش مصرف سموم
  • کاهش مصرف اب بین ۳۵ تا ۴۰ درصد
  • کاهش مصرف علف کش تا ۵۰ درصد
  • عدم نیاز به عملیات تنک کردن مزرعه
  • کاهش میزان بذر مصرفی تا ۶۵ درصد
  • کاهش هزینه کارگری

 در روش کشت نشایی چغندر قند به گونه ای می توان خزانه را آماده نمود که هنگامی که نشاهای چغندرقند به مرحله ۴ تا ۶ برگی رشد خود رسیدند آخرین ابیاری غلات انجام شده باشد. در این زمان نشاها به زمین اصلی انتقال داده می شوند. حدوداً ۴۵ روز پس از کشت بذر در خزانه نشاها آماده انتقال به زمین اصلی هستند.

در سالهای گذشته در مناطقی که محدودیت منابع آبی داشتند تحقیقاتی در زمینه کشت نشایی چغندر قند صورت گرفت. بر اساس نتایج این تحقیقات در سیستم کشت نشایی چغندرقند به طور متوسط عملکرد ریشه ۶۸ درصد و عملکرد قند ۷۷ درصد نسبت به کشت مستقیم بذر که به طور همزمان انجام شده بود، افزایش یافته بود.

 

نشاکاری

پس از درآوردن نشاها از خزانه، برای کاهش تعرق و جلوگیری از خشک شدن نشا پهنک برگ ها و سه چهارم طول دم برگه  حذف میشود. برای جلوگیری از ایجاد انحنا در ریشه و بد شکل شدن ان انتهای ریشه ها را از ارتفاع ۱۵ تا ۲۰ سانتی متری قطع می کنند.

برای کندن و آماده سازی نشاهای تولید شده در خزانه به طور مکانیزه می توان از دستگاه برداشت ریشه چه یا دستگاه چغندرکن یا دستگاه برداشت شلغم و یا دستگاه برداشت سیب زمینی استفاده کرد.

 

کاشت نشای چغندرقند

برای کاشت نشای چغندرقند میتوان از دستگاه نشاکار استفاده کرد که با سرعت و دقت بالایی می تواند عملیات کاشت را انجام دهد.

آبیاری زمین بلافاصله پس از نشاکاری بسیار اهمیت دارد و موجب استقرار مناسب نشا در زمین می شود. هرچه هوا در منطقه کاشت گرمتر باشد، آبیاری باید با فاصله کوتاهتری و چه بسا به طور همزمان با نشاکاری صورت پذیرد.

چون نشاهای کاشته شده دارای مقدار قابل توجهی مواد ذخیره ای هستند، پس از انتقال و استقرار در زمین به سرعت رشد می کنند و اندام های هوایی گیاه بسیار سریع مزرعه را می پوشاند به همین علت علف های هرز نمی توانند با چغندرقند رقابت کنند و رشد آنها متوقف می شود.

 

نگارنده: واحد تحقیق و توسعه گروه صنعتی تیداپارس

fkazemi@TIDAPARS.com

Info@TIDAPARS.com

 

جهت اطلاع از قیمت محصولات تیداپارس و خرید مستقیم و بدون واسطه به صورت نقد و اقساط، با مشاوران و مدیران فروش ما در تماس باشید.

 

واحد مشاوره و فروش

تلفن همراه: ۹- ۰۹۹۰۴۸۲۳۴۳۶

تلفن ثابت: ۴- ۳۴۲۰۹۱۲۰ ۰۲۶  و ۳- ۳۴۰۹۰۰۷۰ -۰۲۶

 

 

ما را در شبکه های اجتماعی با نام TIDAPARS جستجو و دنبال کنید.

تیداپارس در شبکه های اجتماعی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *