پرورش نشا در گلخانه سریع تر از فضای باز انجام می شود. مدیریت آفات و بیماری ها در گلخانه راحتتر است و تغذیه نشا بهتر صورت می گیرد. نشای سالم تر و قویتری پرورش می یابد و شانس بدست آوردن عملکرد بیشتر و تراکم مناسب محصول در مزرعه بالاتر می رود.

ولین مرحله در پرورش نشا؛ کاشت بذر در سینی کشت است. با استفاده از دستگاه بذرکار سینی نشا (سیدر) بالاترین کیفیت کاشت به دست می آید. زیرا بذر به طور یکنواخت در عمق مناسبی از بستر قرار داده می شود و آبیاری آن ها به طور یکنواخت صورت می گیرد.

به دلیل آنکه سرعت کاشت بالاست، تمام بذرها تقریبا همزمان کاشته می شوند و مراحل رشد را به طور یکسان در گلخانه طی می کنند. این نکته ی بسیار مهمی در زمینه پرورش نشا گلخانه ای است. پس از طی دوره رشد موفق نشا در گلخانه، انتقال و استقرار نشا در مزرعه از اهمیت خاصی برخوردار است.

 

با استفاده از ماشین نشاکار، عملیات نشاکاری با سرعت و کیفیت بسیار بالا در مزرعه انجام می گیرد که موجب می شود نشاها به طور سالم در زمین مستقر شوند. از هرگونه اتلاف وقت جلوگیری شده و کمترین آسیب به نشا وارد می شود. تراکم یکنواخت و مناسب نشا در مزرعه باعث می شود عملیات داشت و برداشت محصول با کیفیت بهتری انجام شود. در ادامه مطلب با چند نکته مهم در زمینه پرورش نشای چند محصول کاربردی در گلخانه آشنا می شویم.

 

پرورش نشای کاهو

کشت کاهو به روش نشایی، نشا کاهو

کاشت کاهو به روش نشا (کشت نشایی) موجب می شود مزرعه یکنواخت و تراکم آن مطلوب باشد. کاهو در رقابت با علف های هرز موفقتر عمل می کند و موجب زودرسی محصول خواهد شد. زمان بندی کاشت در کشت نشایی کاهو بهتر انجام می گیرد. به عنوان مثال در فصل بهار طول روز بلندتر بوده و شدت نور بالاست که این موجب پیش انداختن گلدهی کاهو می شود اما با کشت نشایی کاهو فرصت لازم برای رشد قبل از رسیدن به این زمان را خواهد داشت. کاهو برگی زودتر می رسد و پس از مدت ۴ هفته در محیط کنترل شده گلخانه بالغ می شود. کاهو فری یا Crisphead  ۲۸ روز را در گلخانه و ۲۸ روز را در مزرعه می گذراند.

برای تولید نشای قوی استفاده از نور مکمل اثر بخش است. بهتر است بذرها در عمق کمتری کاشته شوند ( کمتر از ۱٫۵ میلی متر) تا برای جوانه زنی نور کافی را دریافت کنند. استفاده از نور مکمل موجب بهبود کیفیت نشای تولید شده خواهد شد.

کاشتن بذر برای تولید نشای کاهو را در سینی هایی با تعداد سلول زیاد و اندازه سلول های کوچکتر انجام دهید تا استفاده بهینه از فضای گلخانه صورت پذیرد. تا دو هفته اول در دوره رشد نشا بهتر است دما در بازه ۱۰ تا ۱۲ درجه سانتی گراد تنظیم شود و در ادامه رشد دما حدود ۲ تا ۳ درجه کمتر از این میزان باشد.

 

پروش نشای پیاز برای کشت پیاز به روش نشایی

پروش نشای پیاز برای کشت پیاز به روش نشایی

برای پرورش نشای پیاز هم بهتر از از سینی هایی با اندازه سلول های کوچک و تعداد بالای سلول استفاده کرد. پیاز به مدت ۱۰ تا ۱۲ هفته از دوره رشدش را در گلخانه طی می کند. دمای مناسب برای جوانه زنی پیاز ۲۱ درجه سانتیگراد می باشد. پس از جوانه زنی پیاز دمای محیط باید کاهش یابد دمای شب ۱۰ درجه سانتیگراد و دمای روز بین ۱۵ تا ۲۱ درجه سانتیگراد باید باشد.

برای مقاوم سازی نشا پیاز، دمای شبانه را بین ۷٫۵ تا ۴٫۵ در جه سانتیگراد کاهش دهید. میزان آبیاری را نیز کم کنید تا مقاوم سازی نشا صورت گیرد.

ممکن است نوک برگ های پیرتر زرد رنگ شود که این نشان دهنده بیماری نیست. برگ های پیاز تا ارتفاع ۱۰ سانتی متر می توانید سرزنی کنید تا به هنگام حمل و نقل و کاشت نشا کار با سهولت بیشتری انجام گیرد.  توجه کنید پیازها عاری از بیماری باشند. اگر نشاهای پیاز بیمار باشند، سرزنی پیاز منجر به شیوع بیماری می شود.

 

پرورش نشای فلفل

نشای فلفل

جوانه زنی بذر فلفل کند است. دمای مناسب جوانه زنی ۲۴ درجه سانتیگراد است، جوانه زنی فلفل ۳ تا ۴ روز طول می کشد. مدت زمان لازم برای تولید نشای فلفل ۶ تا ۸ هفته می باشد.

نکته ای که در پرورش نشا حائز اهمیت است این است که استفاده از کودهای غلیظ باعث صدمه به ریشه و ایجاد تنش در نشا می شود. برای کاشت بذرهای فلفل در هر سلول سینی نشا فقط یک بذر هیبرید فلفل کاشته شود. روی بذرها با لایه نازکی از محیط کشت به ضخامت ۰٫۵ تا ۱ سانتی متر و به طور یکنواخت پوشانده شود. لازم است تا زمان جوانه زنی بذر، بستر کشت مرطوب شود. برای اینکه رطوبت حفظ شود، تا زمان ظهور جوانه ها روی سینی های کشت را با پوشش پلاستیکی بپوشانید.

 

خانواده کلم و نشای خانواده کلم

خانواده کلم و نشای خانواده کلم

برای جلوگیری از بیماری های بذرزاد، بذرهای گیاهان خانواده کلم را با آب گرم ضدعفونی می کنند. نشای خانواده کلم را می توان در فصل بهار و فصل پاییز پرورش داد. چنانچه نشای کلم در تابستان پرورش بیابد، باید رطوبت مناسب برای جوانه زنی آن تأمین شود. همچنین سعی شود با روش های ممکن از بالا رفتن دمای خاک جلوگیری شود. یکی از عناصر مورد نیاز «کلم بور» است. کمبود این عنصر در کلم بروکلی و کلم پیچ موجب پوکی آن ها می شود و برای سایر کلم ها نیز عوارضی را به دنبال دارد.

 

پرورش نشای بادمجان و کشت نشای بادمجان

پرورش نشای بادمجان و کشت نشای بادمجان

دمای مناسب برای کاشت نشای بادمجان ۲۵ درجه سانتیگراد است. در طول پرورش نشا بهتر است دمای روز بین ۱۸ تا ۲۱ درجه و دمای شب بین ۱۰ تا ۱۸ درجه سانتیگراد باشد. برای نشاکاری ۱ هکتار زمین، ۱۲۵ تا ۲۰۰ گرم بذر لازم است کاشته شود تا نشای مورد نیاز پرورش یابد. برای ضدعفونی بذر، آنها را ۳۰ دقیقه در آب گرم دهید. برای جلوگیری از بیماری های قارچی نشا، از قارچ کش تیرام جهت محلول پاشی بذور استفاده کنید.

هنگامی که طول نشا به ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر رسید و قبل از اینکه گل تشکیل شود، نشاها ها باید به مزرعه منتقل شوند. برای مقاوم سازی نشا قبل از انتقال و نشاکاری، از دو هفته قبل آبیاری را کم کرده و نشاها را هوادهی کنید. چند روز قبل از انتقال نشا، آن ها را از گلخانه خارج کنید. ۱۲ ساعت قبل از انتقال نشا آن ها را آبیاری کنید. بهترین زمان برای نشاکاری صبح زود و یا بعد از غروب آفتاب است تا کمترین میزان تنش به نشا وارد شود. نشای بادمجان روی پشته و در محل داغاب کاشته می شود.

 در مقالات آینده با پرورش نشای محصولات دیگر آشنا خواهیم شد.

 

دستگاه بذرکار سینی نشا (سیدر) و ماشین نشاکار تیداپارس ویژه تولید و پرورش نشا گلخانه ای هستند

دستگاه بذرکار سینی نشا (سیدر) و ماشین نشاکار تیداپارس که ویژه ی تولید و توسعه پرورش نشا گلخانه ای هستند، در لیست دستگاه های مشمول دریافت وام و تسهیلات مرکز توسعه مکانیزاسیون کشاورزی ایران ثبت شده اند. شما می­توانید بذرکار سینی نشا و نشاکار مزرعه تیداپارس را به صورت نقد و اقساط خریداری نمایید. کلیه محصولات تیداپارس  ۱۸ ماه گارانتی تخصصی و ۱۰ سال خدمات پس از فروش تیداپاراس را دارا می باشند.

 

جهت اطلاع از قیمت ماشین نشاکار مزرعه و دستگاه بذرکار سینی نشا تیداپارس و خرید مستقیم آنها به صورت نقد و اقساط با مشاوران و مدیران فروش ما در تماس باشید.

واحد مشاوره و فروش

تلفن همراه: ۹-۰۹۹۰۴۸۲۳۴۳۶

تلفن ثابت: ۴-۳۴۲۰۹۱۲۰۰۲۶  و ۳-۳۴۰۹۰۰۷۰-۰۲۶

 

ما را در شبکه های اجتماعی با نام TIDAPARS جستجو و دنبال کنید.

تیداپارس در شبکه های اجتماعی

نگارنده: واحد تحقیق و توسعه گروه صنعتی تیداپارس

 

fkazemi@TIDAPARS.com

Info@TIDAPARS.com

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *